Czy deratyzacja jest bezpieczna?

Czy deratyzacja jest bezpieczna?

Przeprowadzając deratyzację w Piasecznie, w pierwszej kolejności stosujemy wszystkie możliwe metody, aby zmniejszyć ryzyko dla ludzi i zwierząt. Po pierwsze, jeśli przeprowadzamy deratyzację w miejscach, w których przebywają nie tylko szczury i myszy, ale także zwierzęta domowe, a nawet dzieci, to stosujemy wyłącznie karmniki dla szczurów, które zapobiegają przypadkowemu połknięciu przez dzieci. Komora na żywność jest bezpieczna, a mniejszy rozmiar zapobiega podjadaniu przez koty i psy. Nawet sama trucizna nie jest słodka ani smaczna, aby powstrzymać jakiekolwiek zwierzęta przed przypadkowym zjedzeniem ich. Na szczęście szczury i myszy chętnie je zjedzą. Zatruty gryzoń nie porusza się bardzo szybko i jest łatwiejszy do złapania przez kota, dlatego należy uważać i obserwować zwierzęta, które otrzymały leki zapobiegające zachorowaniu.

Dlaczego powinniśmy walczyć z gryzoniami?

Szczury szybko się rozmnażają. Niemal niemożliwe jest wyobrażenie sobie ich tempa reprodukcji, a najlepiej zobrazować to sobie wiedząc, że jedna samica szczura może urodzić dwa tysiące potomstwa w ciągu roku. Ponadto szacuje się, że obecnie żyje około 18 milionów tych gryzoni.

Ze szczurami walczy także państwo – prewencyjne oczyszczanie ścieków jest na dłuższą metę tańsze niż walka z zadomowioną już w danym miejscu grupą szczurów.

W ostatecznym rozrachunku szczury i myszy to niszczycielskie szkodniki, które wyrządzają ogromne szkody przedsiębiorstwom. Mogą roznosić choroby, kraść jedzenie, uszkadzać kable zasilające i stwarzać wiele innych problemów, działając na szkodę państwu i przedsiębiorcom.

Szczury są bardzo brudne i odwiedzają wiele skażonych obszarów, przenosząc na sobie wiele bakterii i innych drobnoustrojów. Każde pojawianie się szczurów w Twojej okolicy grozi potencjalnymi chorobami, dlatego tak ważne jest aby je zwalczać.

Bardzo duży problem powstaje w przypadku produkcji żywności i fabryk, których znajdują się szczury. Żywność produkowana poza regulacjami fabrycznymi jest często nieodpowiednio przetworzona, co pozostawia wiele przypadków potencjalnego skażenia. W wielu przypadkach szczury mogą dostać się do pokarmu i zanieczyścić go odchodami, włosami lub martwymi ciałami. Żywność, która zostaje w takich miejscach nie tylko by się zepsuła podczas przechowywania, ale gdyby nie została fizycznie usunięta przeniosła by ze sobą wiele bakterii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.