Najlepsza baza do ciast kruchych

Najlepsza baza do ciast kruchych

Ciasta kruche stanowią bazę do najróżniejszych wypieków. Czasem, nawet zajadając się słodkim deserem, nie jesteśmy w stanie określić z jakim deserem mamy do czynienia, a to tak naprawdę jest kruche ciasto, które rozpływa się/rozpada w ustach na miliony słodkich kawałków.

Nasz przepis na ciasto kruche nie jest trudny, dlatego nawet osoby, które na co dzień nie mają daru do pieczenia, na pewno poradzą sobie z takim deserem.

Jak przyrządzić kruche ciasto?

W pierwszej kolejności będą potrzebne nam składniki. Do przyrządzenia podstawowego, kruchego ciasta potrzebne będą tylko cztery składniki, które z reguły każdy z nas ma zawsze pod ręką. Do składników zalicza się: 2 szklanki mąki pszennej – 320 g (1 szklanka zwykłej + 1 szklanka krupczatki), 1 kostka masła – 200 g, ok./4 szklanki cukru pudru – 100 g, 2 żółtka. Do tego można przygotować 3 saszetki budyniu waniliowego bez cukru, 875 ml mleka, 500-700 g owoców i 4 łyżki cukru.

Mąkę pszenną mieszamy z krupczatką w jednej misce. Jeżeli ktoś nie ma pod ręką krupczatki, to może zamiast niej użyć zwykłej mąki tortowej, a efekt będzie taki sam. Do tego dodajemy 100 g cukru pudru, dzięki czemu ciasto nie będzie takie słodkie. Dodajemy masło pocięte na mniejsze kawałki razem z dwoma żółtkami. Wszystko mieszamy razem i wyrabiamy z tego jednolite ciasto. Tak uformowane ciasto w zbitą kulę w misce wkładamy na godzinę do lodówki.

Teraz przygotowujemy budyń na bazie trzech szklanek mleka z czterema łyżkami cukru. Do całości wsypujemy zawartość saszetek od budynku. Pamiętajmy o tym, że budyń znajdujący się na ogniu należy na bieżąco mieszać, aby się nie przypalił. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Po godzinie od włożenia ciasta do lodówki, wyjmujemy je i dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ponownie wsadzamy do zamrażalnika. Teraz wykładamy w pierwszej kolejności blachę papierem do pieczenia, a na to ciasto, aby przykryło całe dno. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika na 190 stopni na 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy owoce (dowolne). Z zamrażalnika wyjmujemy kruche ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch. Całość kładziemy ponownie do piekarnika, tym razem na 180 stopni na 50 minut.

Po upłynięciu tego czasu blachę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej ze spokojem ostygnąć. Należy poczekać do całkowitego ostygnięcia, aby masa budyniowa mogła na nowo stężeć. Warto ciasto odstawić przynajmniej jeszcze na godzinę na bok, aby potem móc cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.