Tłuszcz. Przez jednych znienawidzony wróg, z którym walczą całe życie. Przez innych ulubiony dodatek do kanapek i wszelkiego rodzaju potraw. W naszych czasach często słyszy się różnego rodzaju frazesy o „tłuszczu”. Coś jest pozbawione tłuszczu, coś jest niskotłuszczowe. Słyszymy o zgubnym działaniu diety, bogatej w tłuszcze, a z drugiej strony można usłyszeć o tzw. „dobrych” tłuszczach.
Jak się w tym wszystkim połapać?
Fakt nr 1: Tłuszcze są niezbędne w diecie
Wielu ludzi myśli, że tłuszcze są bezwzględnie złe dla naszego organizmu. Nie jest to prawda. W rzeczywistości bowiem tłuszcz jest niezbędny w naszej diecie i pozwala on nam przechowywać kalorie na wypadek głodu. Umożliwia również rozprowadzanie ważnych witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach np. A,D, E i K. Oprócz tego ułatwia też ciału przyswajanie ważnych składników odżywczych.
Fakt nr 2: Ilość kalorii
Każdy gram tłuszczu zawiera około 9 kalorii. Kalorie w jedzeniu pochodzą z wielu różnych źródeł, jednak skoro wiesz, że każdy gram tłuszczu zawiera 9 kalorii, to wiesz też ile kalorii w Twojej diecie pochodzi z tłuszczów. Około 0,45 kg. tłuszczu zawiera 3500 kalorii, które będzie trzeba splaić, żeby te 0,45 kg. schudnąć. Jest to ważna informacja, jeśli chcesz schudnąć.
Fakt nr 3: Są różne rodzaju tłuszczów
Są trzy główne rodzaje tłuszczów.
Tłuszcze nasycone, które znajdziesz w:
– twardych margarynach
– smażone mięso (z kawałkami tłuszczu)
– tłuszczach piekarniczych np. w paczkowanych ciastach, pączkach, frytkach i fast foodach
Tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze jednonienasycone znajdziemy w:
– rybach (tuńczyku, makreli, sardynkach, śledziach)
– pestkach dyni, nasionach słonecznika,
– orzechach włoskich.
Najlepiej jeść tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, jednocześnie najlepiej unikać tłuszczy nasyconych. Tłuszcze trans są bardzo podobne do nasyconych i także należy ich unikać, ponieważ podnoszą tzw. zły cholesterol (LDL),a to może powodować problemy zdrowotne, takie jak zatykanie się arterii i związane z tym problemy z sercem.
Fakt nr 4: Tłuszcze orzechowe
Oto interesujący fakt na temat tłuszczu. Orzechy są uznawane za jedne z najbardziej tłustych „owoców”. Jednak tłuszcz, które zawierają to tłuszcz nienasycony. Wypełnione są więc tłuszczem wielonienasyconym i jednonienasyconym, które to są „dobrymi” tłuszczami.
To powoduje, że orzechy są zdrową przekąską, a wielu ekspertów mówi, że jedzenie orzechów każdego dnia może obniżyć cholesterol i polepszyć nasze zdrowie.
Uważaj jednak na wszelkiego rodzaju „solone” orzechy, bo mogą negatywnie wpłynąć, na ciśnienie krwi.
Fakt nr 5: Pożyteczne tłuszcze
W wyniku propagandy marketingowej różnych produktów, wiele osób myśli, że tłuszcz jest czymś złym i trzeba go unikać. Prawda jest jednak taka, że prawidłowo przyjmowany „zdrowy tłuszcz” ma wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia:
– pomaga utrzymać równowagę hormonalną w organizmie,
– skóra oraz włosy są lepiej nawodnione przez co zwiększona jest ich odporność,
– pomaga utrzymywać odpowiednia temperaturę ciała (szczególnie ważne w ziemie),
– wspomaga funkcjonowanie więzadeł,
– wszystkie komórki w organizmie potrzebują tłuszczów, aby były odpowiednio nawodnione.
Fakt nr 6: Stan skupienia tłuszczy
Tłuszcze nasycone i nienasycone można łatwo odróżnić od siebie po tym jak się zachowują w temperaturze pokojowej. Nienasycone tłuszcze są w stanie płynnym (oleje) w normalnej temperaturze, a nasycone w stanie stałym (smalec, masło).
Fakt nr 7: Rybne tłuszcze
Wielonienasycone tłuszcze zawierają kwasy Omega 3 i Omega 6, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Najwięcej Omega 3 i Omega 6 znajdziesz w:
tuńczyku, makreli, sardynkach, śledziach, pestkach dyni, nasionach słonecznika, orzechach włoskich
Fakt nr 8: Kobiecy tłuszcz
Z powodu “potrzeb reprodukcyjnych” kobiety są dużo bardziej podatne utrzymanie tłuszczy, po to żeby ciało mogło go wykorzystać w razie potrzeby. Innymi słowy organizm kobiety chętniej gromadzi tłuszcz na zapas i nic nie da się z tym zrobić, jak tylko kontrolować jedzenie „złych” rodzajów tłuszczu.
Fakt nr 9: Tłuszcz jak przyprawa
Być może nie wiele osób o tym słyszało, ale tłuszcz jako dodatek do jedzenia może zwiększyć jego walory smakowe. Niektóre potrawy bez tłuszczu smakują i wyglądają jak trociny. Jednak już z jego małą ilością może to się zmienić o 180 stopni.
Widać to szczególnie dobrze w wszelkiego rodzaju programach kulinarnych. Zwykle szef kuchni będzie robił coś na oliwie z oliwek, a potem doda kawał masła, żeby potrawa nabrała wspaniałego smaku.
Fakt nr 10: Najgorszy tłuszcz
Otyłość brzuszna jest uznawana za jedną z najniebezpieczniejszych. Zwiększa ryzyko cukrzycy i może przyczynić się do wielu długoterminowych problemów ze zdrowiem. Uznaje się ją również za przyczynę chorób serca i wylewów. Ludzie o budowie jabłka są w grupie podwyższonego ryzyka, jeśli chodzi o cukrzycę.