Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, należy ją regularnie rozmrażać. Aby to zrobić, odłącz urządzenie od zasilania, umyj wszystkie półki, tace, ścianki i gumowe uszczelki, a następnie wytrzyj do sucha. Jakie improwizowane środki najlepiej stosować do mycia lodówki, jeśli nie chcesz używać chemii gospodarczej? Dowiesz się po przeczytaniu.
Cytryna
Bakteriobójcze i odświeżające właściwości soku z cytryny sprawiły, że cytrus jest idealną opcją do czyszczenia prawie każdej powierzchni.
Metoda 1
Wyciśnij sok z jednej cytryny do jednego litra ciepłej wody, spłucz wszystkie powierzchnie lodówki gotowym roztworem, a następnie wytrzyj je do sucha bawełnianą szmatką.
Metoda 2
Aby wyeliminować bardzo żrące i nieprzyjemne zapachy, należy wymieszać sok z cytryny z wódką w stosunku 1:10. Umyj lodówkę tym narzędziem, a następnie włóż ćwiartki pachnących cytrusów do pustej lodówki. Po kilku godzinach można zabrać cytrynę i załadować jedzenie.
Metoda 3
Jako środek zapobiegawczy możesz stale przechowywać suszone skórki cytryny lub skórki innych pachnących owoców cytrusowych w lodówce.
Soda
Wodorowęglan sodu ma właściwości dezynfekujące, łatwo i szybko pozbywa się różnych zarazków i nieprzyjemnych zapachów.
Metoda 1
Aby wyczyścić powierzchnie lodówki, należy rozcieńczyć dwie łyżki sody oczyszczonej w jednym litrze ciepłej wody. Za pomocą tego rozwiązania wytrzyj półki, tace, zamrażarkę i odpływ. Po wyschnięciu chłodziarki wszystkie produkty można przywrócić do swoich pierwotnych miejsc.
Metoda 2
Aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów, specjaliści w dziedzinie czyszczenia zalecają umieszczenie małego pojemnika z sodą na jednej z półek w lodówce. Substancja będzie stale wchłaniać nieprzyjemne zapachy.
Roztwór nadmanganianu potasu
To cudowne narzędzie pozwoli pozbyć się zapachu zepsutego mięsa i zgniłych jaj. Najpierw umyj wszystkie wewnętrzne części lodówki ciepłą wodą i wytrzyj do sucha. Następnie rozcieńcz ⅕ łyżeczkę manganu w litrze wody i potraktuj wszystkie powierzchnie lodówki powstałym w ten sposób jasnoróżowym roztworem. Pozostaw do wyschnięcia przed załadunkiem produktów.
Ocet
Wymieszaj ciepłą wodę i ocet stołowy (6-9%) w stosunku 1:1. Roztworem tym należy potraktować ściany lodówki i części wyjmowane. Następnie należy ponownie opłukać urządzenie czystą wodą i wytrzeć je do sucha. Na koniec, pozostaw drzwi lodówki otwarte na dwie lub cztery godziny, aby wyeliminować zapach octu.
Owoce i warzywa
Istnieje kilka naturalnych absorbentów, które przezorne gospodynie domowe zwykle układają w czystej lodówce. Należą do nich jabłka, ziemniaki i cebula. Wystarczy pokroić je w plasterki i trzymać w lodówce przez dwa do trzech dni — zapachy powinny zniknąć.